Articole

După construcția lor, betonierele se împart în betoniere cu transmisie prin curea și betoniere cu reductor. Ambele tipuri au atît avantaje, cît și dezavantaje. Anume betonierele cu transmisie se bucură de o popularitate mai mare. Ele se strică mai des, dar se repară mai ușor și mai repede. Betonierele cu reductor sunt mai fiabile și se strică mult mai rar. Însă, dacă mecanismul de transmisie sau motorul unei astfel de betoniere este defectat, repararea acesteia va fi mult mai dificilă.

După modul de preparare a amestecului se disting urmatoarele tipuri de betoniere: Betoniere cu mixare forțată și betoniere cu mixare gravitațională. Cuva cu amestec la betonierele cu mixare forțată este imobilă, iar mixarea are loc cu ajutorul unor brațe amestecătoare. Dacă planificați prepararea unui amestec lichid, care nu va conține particule solide, betoniera cu mixare forțată este exact ceea, de ce aveți nevoie.

Drept date inițiale pentru determinarea capacității betonierei servește cantitatea de beton, necesară pentru îndeplinirea lucrărilor. Însă, ar fi o greșeală să presupunem, că dimensiunile cuvei malaxorului trebuie să fie egale acestei cantități. În virtutea particularităților de proiectare a betonierei, capacitatea acesteia trebuie să depășească cu 10-15% volumul planificat al amestecului.

În funcție de condițiile de lucru, toți mixerii de beton se împart în două subgrupuri. Primul subgrup este proiectat pentru exploatare periodică. Astfel de modele sunt destinate pentru prepararea amestecului la construcția obiectelor mici și necesită să fie periodic oprite din lucru. În cazul în care un astfel de mixer va funcționa non-stop, piesele componente ale acestuia se vor uza mult prea repede, iar dispozitivul va deveni nefuncțional.

Definirea puterii necesare pentru funcționarea optimă a betonierei "cu ochiul liber" este imposibilă. De aceea, cumpărătorii neexperimentați adeseori greșesc, acordînd prioritate dispozitivelor cu o putere maximă posibilă a motorului.